Ceferiştii extrem de nemulţumiţi de acordurile semnate

Ceferiştii sunt extrem de nemulţumiţi de acordurile semnate între liderii de sindicat şi administraţiile societăţilor de cale ferată, ca urmare a eşecului negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) pe 2014. Aceasta întrucât acordurile prevăd o indexare a salariilor la CFR SA şi CFR Călători cu doar 2,4% (cei de la Marfă trebuind să mai aştepte chiar şi acest procent până la rectificarea bugetară), în timp ce angajaţii au pierdut în ultimii cinci ani cam 40% din venituri. Oamenii îşi puseseră mari speranţe într-un nou CCM care să le repare mare parte din pierderile suferite de la debutul crizei economice încoace, însă nu s-au ales cu nimic. În schimb, liderii de sindicat care au negociat cu administraţiile şi-au păstrat toate privilegiile pe care le-au avut şi în anii din urmă, acestea fiind stipulate şi în acordurile semnate cu administraţia la finele lunii aprilie, aşa cum vă prezentăm azi, în exclusivitate.

Acordurile semnate între reprezentanţii sindicatelor feroviare şi managerii companiilor CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă au suspendat pentru trei luni conflictele de muncă şi au adus beneficii aproape zero pentru ceferiştii de rând, care aşteaptă de cinci ani să li se îmbunătăţească situaţia salarială şi condiţiile de lucru. Liderii de sindicat nu au reuşit să obţină nimic pentru oameni, în afara unor promisiuni viitoare. În pofida negocierilor care au durat vreo 45 de zile, continuă să existe inechităţi între angajaţii celor trei companii feroviare de stat, susţin surse apropiate negocierilor, care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Astfel, una dintre revendicările principale ale salariaţilor, respectiv acordarea salariilor în baza unor coeficienţi, nu s-a realizat, astfel că, în continuare, lefurile nu vor reflecta nivelul de pregătire şi vechimea în muncă, aşa cum este normal. „Există o diferenţiere salarială pe clase de salarizare între ceferiştii de la Infrastructură faţă de cei de la Călători sau Marfă, cu toate că negocierile sunt purtate de aceeaşi «echipă» de lideri. Nu ne-am ales cu nimic. S-au amânat până la «calendele greceşti»: recâştigarea coeficienţilor de ierarhizare, a drepturilor de călătorie pe calea ferată, a protejării locurilor de muncă şi a angajaţilor prin salarii compensatorii, în caz de «măsuri de eficientizare» prin concedieri. Aceste «beneficii» au fost obţinute de liderii de sindicat (autointitulaţi „specialişti relaţii sociale”) după ce au pregătit şi aplicat împreună cu reprezentanţii administaţiilor planul« frica faţă de pierderi salariale în cazul lipsei de contract», folosindu-se de omisiunile făcute cu bună ştiinţă şi în dispreţul legii la încheierea contractelor individuale de muncă cu privire la menţionarea salariului şi a tuturor elementelor din care se compune salariul”, ne-au declarat sursele citate.

Manipulaţi la greva „spontană”

După ce au citit acordurile şi s-au văzut din nou păcăliţi, ceferiştii au realizat că au fost manipulaţi de anumiţi lideri sindicali şi în 23 aprilie a.c., când au declanşat o grevă spontană în urma căreia s-a încheiat „pacea” între lideri şi directori. Ceferiştii regretă acum acea oprire a lucrului care a aruncat o lumină nefavorabilă asupra lor şi a creat un haos printre călătorii plătitori de bilete, care şi aşa sunt din ce în ce mai puţini. „Acum, după ce avem «Acordurile», rămân doar întrebări: s-a obţinut ceva în afară de o creştere amărâtă de două procente, oferită încă de la începutul negocierilor, după cinci ani în care ne-am pierdut aproape toate drepturile? A avut cineva de câştigat din aceste acorduri ? Se pare ca da. «Iuda» al nostru, al căii ferate, se numeşte «specialist relaţii sociale»» şi da, ne vinde… dar nu pe 30 de arginţi, ci pe 3.000 de lei (la infrastructură), 4.000 de lei (la călători), la care se adaugă un pachet atractiv de bonusuri (maşină, benzină, telefoane, calculatoare, birouri), toate oferite de administraţiile care îşi doresc să-i păstorească în linişte pe cei care muncesc”.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s