CFR va face disponibilizari si va reduce numarul de zile lucratoare

Companiile de cai ferate romanesti vor face disponibilizari de personal, pensionari si reduceri ale numarului de zile lucratoare, CFR Marfa urmand sa se privatieze pana in mai 2015, precizeaza Comisia Europeana, in raportul intocmit in urma precedentei vizite de evaluare a acordului de finantare pentru Romania. Documentul, datat 13 ianuarie 2014, este punctul de pornire a actualei vizite de evaluare, care se incheie marti. 
In document, Comisia Europeana arata ca procesul de privatizare din Romania a avut „rezultate amestecate”, in conditiile esuarii privatizarii CFR Marfa.
Noul obiectiv este privatizarea companiei feroviare cargo pana in mai 2015, „pe baza unui calendar mai realist”.

Intre timp, CFR Marfa isi va elimina pierderile operationale prin vanzarea vagoanelor vechi, reducerea costurilor de personal si prin oprirea livrarii serviciilor catre clientii cu datorii. In tot acest timp, compania va trebui sa nu isi creasca nivelul arieratelor, arata CE.
Procesul de restructurare va cuprinde, insa, toate companiile feroviare de stat si va consta inclusiv in disponibilizari de personal.
Procesul de restructurare a CFR Marfa este parte a unui mai larg, chiar foarte ambitios, pentru restructurarea companiilor de transport feroviar. Costurile cu personalul se vor reduce in cele trei companii (CFR Infrastructura, CFR Marfa si CFR Calatori), prin concedieri, pensionari si reducere a zilelor lucratoare. Preturile biletelor la CFR Calatori au crescut cu 10% in luna septembrie 2013, iar controlul tichetelor s-a intensificat. Costurile cu electricitatea se vor reduce prin trecerea la contracte mai competitive, incheiate pe bursa OPCOM„, se mai arata in raportul Comisiei Europene.

 

Anunțuri

2 gânduri despre “CFR va face disponibilizari si va reduce numarul de zile lucratoare

 1. Leonidas

  Pe “surse” va informam, chiar daca stiati, ca in 28.01.2014 liderii specialisti din federatiile sindicale de “top” (autointitulate semnatare – FDF+MC+FML) s-au intilnit cu Doamna Ministru si ceva reprezentanti din stafful domniei sale.
  Discutii ample, banuim, ca de obicei.
  Pe scurt:
  1. Incep necocierile de CCM. Cum bine se stie, totul va depinde de bugetul pe 2014, care ca de obicei sa lasa inca asteptat (zile,saptamini,luni) pentru a putea fi stabilit “inceputul” a ceea ce mai ramine de negociat.
  Concluzie: uite/nu-i bugetul, ai/n-ai ce negocia!
  2. Liderii specialisti au “atras atentia” (ca de obicei) asupra perioadei de “ïnghetare”a salariilor (pentru care au semnat anterior) care nu se mai “dezgheata”. Liderii specialisti au omis sa prezinte ca (sau au facut-o voalat) cotizantii devin “nervosi” la inghetul prelungit si incep a-i intreba cit au bagat in “frigiderul propriu” dupa ce au semnat anterior.
  Concluzie: macar in bugetul pe 2014 – spre 2015 sa fie prinse ceva semne de primavara/dezghet!
  3. Statutul feroviarului este inca in “miscare” intre Minister si Companiile feroviare. Dupa ce a fost probabil “pieptanat” pe la Minister a plecat sa-si “desavirseasca” formele pe la “manageri”, urmind sa-si continue aventura adoptarii. Se promite o “halta” dupa “desavirsire” in eventualitatea daca mai ramine ceva bun din el.
  Concluzia: mai e mult pina departe si nu se stie sub ce forma va ajunge!
  4.Dreptul la calatorie se discuta (la fel ca pina acum) undeva pe la Ministerul de Finante. Acolo se pare ca e un “balaur” care se tine tare si nu poate fi “imblinzit” de nimeni! Poate se lasa convins (el si altii) de cum e cu acest drept prin alte state.
  Concluzia: se discuta intens dar nu se stie cum arata ultimul discurs!
  5. Ideile manageriale de eficientizare prin disponibilizari “impuse de FMI” ar fi fost respinse de Doamna Ministru, urmind ca managerii si staful lor sa “transpire” in gasirea altor solutii de eficientizare. Nu stim daca sa credem sau nu ca in urma “transpiratiei” vor gasi solutii sau vor aplica “solutia FMI”. Liderii specialisti “sigur s-au gindit” la solutii de rezerva.
  Concluzia: se zice ca nu e nimeni aruncat peste bord, dar ar prinde bine un colac de salvare – 20-30 de salarii compensatorii trecute la concret in CCM!
  6.Diverse: ceva marafeturi cu “geniul” transformarii sectiilor/liniilor interoperabile in neinteroperabile si ceva “varuieli” la reglementari ce tin de verificarea sanatatii noastre mentale si fizice.
  Concluzia: idei, propuneri, “taino/taino prin coceni”!
  La sfirsit urari de bine si “o’m mai vedea ce’o mai fi”!
  SCURT COMENTARIU:
  Sunt sigur ca stiati de aceste discutii si la fel de sigur ca va intrebati de ce au participat numai cei de “top”.
  FSTFR; ANSF; FAF; ELCATEL sunt notiuni abstracte de care probabil nu are de unde (sau de ce) sa stie Doamna Ministru!
  Abstractul vietii tot mai grele a ceferistilor din aceste organizatii sindicale nu poate fi interesant pentru liderii specialisti semnatari, dar sa mai prezinte interes pentru cineva din minister!
  Prin “parafrazarea” unui stimabil coleg inchei cu o concluzie/intrebatoare: a cui parere mai conteaza?

  P.S. Chiar daca unii nu vor sa tina cont si de parerea mea (a noastra), eu (noi) tot ma (ne) intreb (intrebam):
  Cit de folositoare; obiectiva si lamuritoare a fost intilnirea?
  Intrebarea se naste analizind fie si numai Raportul CE din 13.01.2014!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s