CFR SA, somată să recupereze 1,3 mil. euro din două contracte cu BEI

Curtea de Conturi a verificat două contracte derulate cu fonduri europene pentru modernizarea unor tronsoane de cale ferată, printre care şi Simeria – Curtici
În acesta din urmă, instituţia a descoperit şi că valoarea contractului încheiat cu firma POYRY Infra GmbH-Germania a fost majorată nejustificat cu 5,4 mil. euro 

Raportul Curţii de Conturi pe anul 2011 a scos a iveală o altă serie de nereguli la CN CFR SA, cauzate de managementul defectuos al companiei prin derularea a două contracte de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) în vederea realizării unor lucrări de modernizare a căilor ferate.
Potrivit acestuia, Curtea a cerut CN CFR SA să recupereze nu mai puţin de 1.271.163 euro, reprezentând plăţi ilegale în contractele BEI 23.372 (pentru reabilitarea liniei de cale ferată Curtici – Simeria) şi BEI 20.777 (pentru realizarea celei de-a doua etape de modernizare a căilor ferate, conform contractului din 2000), precum şi diminuarea preţului contractului încheiat cu POYRY Infra GmbH, majorat în mod nejustificat cu 5.432.520 euro.
Curtea de Conturi a cerut CFR SA să ramburseze anticipat împrumutul BEI 20.777, „luând în considerare faptul că prevederile contractului de finanţare nu au fost amendate în timp util, în sensul prelungirii termenului limită de implementare a proiectului”.

872.000 euro, plăţi nelegale care nu făceau obiectul contractului de împrumut

În ceea ce priveşte recuperarea plăţilor nelegale şi virarea lor către bugetul de stat, Curtea precizează că suma de aproape 872.000 euro din totalul de 1,3 mil. euro reprezintă „plăţi nelegale pentru decontarea cheltuielilor care nu fac obiectul proiectului finanţat din împrumutul BEI 20.777”.
Prin acest contract, CFR SA şi-a asumat angajamente contractuale şi a efectuat plăţi de 6,4 mil. euro din suma de 11,66 mil. euro neutilizată la 30.06.2006. „Datorită evidenţierii eronate în contul special a fondurilor provenite din împrumutul BEI 20.777, soldul contului la data de 31.12.2011 în valoare de 34.300,76 euro nu reflectă realitatea, întrucât disponibilităţile neutilizate din împrumut la aceeaşi dată sunt în sumă de 5.294.873 euro”, notează Raportul, precizând că CFR SA a efectuat „plăţi nelegale în sumă totală de 871.850 euro reprezentând decontarea unor cheltuieli care nu sunt aferente proiectului finanţat din împrumutul BEI 20.777”.
De asemenea, se cere şi recuperarea sumei de 158.425 euro reprezentând plata nelegală din fondurile împrumutului BEI a unui echipament care nu a fost prevăzut în contractul de finanţare, precum şi a sumei de 75.571,21 euro reprezentând plata nejustificată a 90% din contravaloarea articolelor facturate şi nelivrate în sumă de 83.968,01 euro.
Nu în ultimul rând, CFR SA va trebui să recupereze şi suma de 165.317 euro, reprezentând contravaloarea penalităţilor calculate şi neîncasate, şi să stabilească contravaloarea serviciilor de instruire şi de asistenţă tehnică decontate de către CN CFR SA şi neprestate de către furnizor potrivit clauzelor contractuale şi luarea măsurilor legale în vederea recuperării acestei sume.

Pentru valorificarea constatărilor înscrise în actul de control, Curtea de Conturi a emis o decizie prin care au fost dispuse măsurile pe care CN CFR SA trebuie să le ducă la îndeplinire în vederea înlăturării abaterilor constatate, pentru stabilirea întinderii prejudiciilor şi dispunerea măsurilor pentru recuperarea acestora.

curierulnational.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s