Comunicat FNFMC

FEDERATIA NATIONALA FEROVIARA

MISCARE COMERCIAL

             Bucuresti,Piata Garii de Nord  nr. 1-3 .                               Tel/Fax CFR-91/143237-143238

                                                                                                                         Tel/Fax PTT-021/3170347

                                        MEMBRA A CONFEDERATIEI  MERIDIAN

TUTUROR  UNITATILOR SI SUBUNITATILOR  DE  CALE  FERATA

 TUTUROR ORGANIZATIILOR DE SINDICAT MEMBRE ALE FEDERATIEI NATIONALE FEROVIARE MISCARE COMERCIAL 

TUTUROR  MEMBRILOR  DE  SINDICAT

AI FEDERATIEI NATIONALE FEROVIARE MISCARE COMERCIAL 

          La data de 27 septembrie 2011, la invitatia CNCF CFR SA a avut loc o noua intalnire de analiza intre administratia companiei si reprezentantii sindicatelor in legatura cu identificarea solutiilor privind incadrarea in fondul de salarii alocat pe anul 2011.

Avand in vedere faptul ca administratia CNCF CFR SA a prezentat o situatie nefavorabila a executiei bugetare pe primele 8 luni ale anului 2011, am solicitat sa se prezinte documentele care sa permita o analiza comparata a prevederilor bugetare cu cele efectiv realizate in anul 2011, respectiv executia bugetara a Centrelor Regionale de Exploatare, Intretinere si Reparatii pe primele 8  luni ale anului 2011, defalcata pe divizii, iar concluziile desprinse sa fie prezentate salariatilor.

Conducerea CNCF CFR SA a refuzat sa prezinte documentele solicitate. Amintim ca aceleasi documente au fost solicitate si la intalnirea din data de 30 august 2011, cand de asemeni conducerea companiei a refuzat sa prezinte vreun document  care sa demonstreze situatia prezentata verbal.

Refuzul repetat de a prezenta documentele solicitate ne indreptatesc sa punem sub semnul intrebarii atat situatiile prezentate cat si necesitatea adoptarii de masuri orientate in integralitatea lor impotriva veniturilor salariatilor.

Dupa ce, la data de 30 august 2011 reprezentantii organizatiilor de sindicat au demonstrat caracterul vadit ilegal al masurii propuse de administratie, de reducere a saptamanii de lucru de la 5 zile pe saptamana la 4 zile de saptamana, s-a procedat la adoptarea unor masuri alternative de reducere a veniturilor salariatilor, culminand cu solicitari de concediu fara salariu cu largul concurs la reprezentantilor administratiei din teritoriu.

        Amintim tuturor ca posibilitatea de a solicita concediu fara salariu este un drept al salariatului si nu o obligatie de serviciu, astfel cum este precizat la art. 56 din Contractul Colectiv de Munca 2011-2012 al CNCF CFR SA. Efectele solicitarii de concediu fara salariu nu se intind doar asupra neplatii salariului pe perioada respectiva, ci si asupra diminuarii perioadei de concediu de odihna, asupra stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, etc.

Este cel putin bizar cum deodata cateva mii de salariati ai companiei au nevoie de zile de concediu fara salariu, pentru rezolvarea unor probleme personale, desi majoritatea au de uzat zile de concediu de odihna.

Alte masuri au vizat reduceri sau eliminari  de sporuri ( unele cu incalcarea Contractului Colectiv de Munca, ex. eliminarea sporului pentru conditii nocive) sau  suspendarea activitatii din posturi care concura la siguranta circulatiei feroviare, cu transferul responsabilitatii executarii serviciului, in aceste conditii, asupra sefilor de subunitati, care au fost obligati sa elaboreze noi prescriptii de lucru, asumandu-si astfel posibilele consecinte ce deriva din nerespectarea instructiilor si reglementarilor in vigoare ( intarzieri de trenuri, evenimente feroviare, etc.).

La sedinta din data de 27.09.2011, d-ul Stoichescu Ion, anunta necesitatea incheierii unui act aditional la Contractul Colectiv de Munca care sa se soldeze cu noi reduceri ale veniturilor salariatilor.

Reprezentantii Federatiei Nationale Feroviare  Miscare Comercial prezenti la sedinta au respins propunerea d-lui Stoichescu Ion.

Urmare refuzului reprezentantilor sindicali de a incheia un act aditional la Contractul Colectiv de Munca care sa vizeze noi reduceri de venituri salariale, d-ul Stoichescu Ion, a transmis directorilor Centrelor Regionale de Exploatare, Intretinere si Reparatii, sarcina de a infiinta Adunarea Generala a Salariatilor care sa aleaga reprezentanti ai administratiei, pentru a se desavarsi incheierea actului aditional la Contractul Colectiv de Munca si astfel drepturile negociate ale salariatilor sa fie calcate in picioare.

Avand in vedere ca d-ul Stoichescu Ion nu si-a insusit contractul de mandat cu CNCF CFR SA, incalcandu-se astfel prevederile art. 2 alin (1) din OUG 79/2008, potrivit cu care „ Directorii generali/directorii asigura conducerea operatorilor economici(…) in baza unui contract de mandat incheiat in conditiile Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentei ordonante de urgenta” punem sub semnul intrebarii atat legitimitatea conducerii CNCF  CFR SA de catre d-ul Stoichescu Ion, cat si a deciziilor si hotararilor adoptate in perioada de cand a fost numit si pana in prezent.

       De asemeni, la CNCF CFR SA nu exista comisie de cenzori care sa verifice gestiunea companiei, si nici o hotarare a Adunarii Generale a Actionarilor prin care Ministerul Transporturilor si Infrastructurii sa-si dea acordul ca CNCF CFR SA sa nu mai aiba comisie de cenzori incalcandu-se astfel dispozitiile art. 160 alin. 1 din Legea 31/1990, precum si dispozitiile art. 23 alin. (1) si (6) din Statutul CNCF CFR SA, punandu-se astfel sub semnul intrebarii legalitatea executiei bugetare a companiei.

Nu intamplator d-ul Stoichescu Ion a refuzat sa puna la dispozitia organizatiilor sindicale documentele solicitate cu privire la executia bugetara a CNCF CFR SA pe primele opt luni ale anului 2011.

       Aspectele de incalcare flagranta a legii si Statutului CNCF CFR SA, prezentate mai sus au fost constatate ca atare de Corpul de Control al Primului Ministru si incluse in Raportul de Control privind verificarile efectuate la Compania Nationala de Cai Ferate „CFR” – S.A. in perioada 15.06.2011 – 01.07.2011.

       Asadar in timp ce la CNCF CFR SA, Corpul de Control al Primului Ministru constata incalcari flagrante ale legii si Statutului companiei, salariatii sunt obligati sa solicite concediu fara salariu si sa constituie Adunare Generala a Salariatilor pentru a se promova ca reprezentanti ai acestora, administratia, care sa le anuleze drepturile negociate prin Contractul Colectiv de Munca.

Fata de situatia actuala inregistrata la CNCF CFR SA, Federatia Nationala Feroviara Miscare Comecial se va adresa tuturor institutiilor abilitate sa elimine neregulile constatate la nivelul companiei ( Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Autoritatea Feroviara Romana, instante judecatoresti competente, etc.)

Prin urmare, solicitam tuturor membrilor de sindicat :

–       sa nu mai formuleze cerere de concediu fara salariu decat in situatiile prevazute la art. 56 din Contractul Colectiv de Munca;

–       sa aduca neintarziat la cunostinta organizatiei de sindicat din care face parte orice presiune sau amenintare formulata la adresa lor de catre administratie, pentru adoptarea masurilor ce se impun a fi luate in astfel de cazuri;

–       sa nu semneze nici un fel de document pus la dispozitie de catre administratie pana nu va fi consultat in prealabil reprezentantul sindical.

 

Atragem atentia tuturor membrilor nostri de sindicat ca semnarea fara rezerve a unor documente puse la dispozitie de catre administratie, va conduce inevitabil la pierderea drepturilor salariale negociate prin Contractul Colectiv de Munca.

Bucuresti, 30.09.2011.

PRESEDINTE

Fratica  Gheorghe

4 gânduri despre “Comunicat FNFMC

  1. Citez: „Atragem atentia tuturor membrilor nostri de sindicat ca semnarea fara rezerve a unor documente puse la dispozitie de catre administratie, va conduce inevitabil la pierderea drepturilor salariale negociate prin Contractul Colectiv de Munca.

    P.S dar stiti ca in teritoriu se fac presiuni de genul ca suntem primii pe lista de disponibilizari si ca se lasa cu repercusiuni ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s