Cum a ajuns la pierderi CFR Marfă

Văzută acum ca o Cenuşăreasă a companiilor publice, CFR Marfă a fost mulsă de profituri de-a lungul anilor atât de stat, cât şi de directorii numiţi politic de către miniştrii Transporturilor. Odată plecaţi de la stat la firmele private de transport feroviar de marfă, directorii CFR Marfă au tras după ei şi contractele de transport ale societăţii de stat.(Calin Gratian) Nici un ministru, când li s-au întocmit contracte de management, nu le-a impus clauze de neconcurenţă pentru momentul la care vor părăsi firma de stat.

Pe de altă parte, politica găunoasă a Ministerului Transporturilor (care acum se plânge că CFR Marfă este o piatră de moară) a fost să folosească societatea ca sursă de subvenţii pentru alte companii ale sale. CFR Marfă avea de încasat la începutul anului 322 milioane de lei de la alte societăţi de stat, precum Oltchim, Complexul Energetic Craiova sau CET-uri, pentru care prestase servicii de transport. Compania a luat în urmă cu aproape 10 ani peste 100 de milioane de euro împrumut sub formă de obligaţiuni pentru a-şi moderniza parcul. Împrumutul nu a fost plătit nici până acum de către CFR Marfă, în schimb banii au îngroşat conturile diferitor firme private care au efectuat lucrări de mântuială, chipurile de modernizare, la materialul rulant.

150 milioane euro e valoarea împrumutului luat de CFR Marfă în 2002, bani nerestituiţi de firma de stat şi care nu se ştie unde au ajuns.

Citeste tot articolul aici:http://www.romanialibera.ro/bani-afaceri/companii/cfr-marfa-folosita-la-acoperirea-gaurilor-bugetare-235680.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s