Negocierea CCM si sindicatul reprezentativ

Cu privire la negocierea contractului colectiv de munca, numeroase aspecte solicita interesele societatilor in diferite situatii. O astfel de latura se refera si la sindicatele existente in cadrul unei unitati care au o hotarare judecatoreasca de reprezentativitate, obtinuta anterior aparitiei legii dialogului social. Prin urmare, in astfel de cazuri, trebuie stabilit in ce masura mai pot aceste sindicate sa negociezecontractul colectiv de munca la nivelul unitatii in cauza.

In acest sens, prin art. 51 alin. (1) lit. C din Legea dialogului social nr. 62/2011, se mentioneaza ca fiind reprezentative la nivel de unitate toate acele organizatii sindicale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au statut legal de sindicat, au independenta organizatorica si patrimoniala, iar numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin jumatate plus unu din numarul angajatilor unitatii.

In continuare, alineatul (2) din acelasi articol mentioneaza ca indeplinirea de catre organizatiile sindicale a conditiilor de reprezentativitate se constata, la cererea acestora, de catre instanta care le-a acordat personalitate juridica, prin depunerea la instanta a documentatiei prevazute la art. 52.

Astfel, reprezentativitatea organizatiilor patronale si sindicale constatata pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi produce efecte dupa data intrarii in vigoare a acesteia numai in conditiile in care intruneste criteriile de reprezentativitate prevazute de prezenta lege, conform dispozitiilor art. 223 din Legea 62/2011.

In consecinta, pentru a fi create conditiile participarii la negocierea unui contract colectiv de munca (CCM) la nivel de unitate dupa intrarea in vigoare a Legii 62/2011, o organizatie sindicala este obligata sa prezinte o hotarare judecatoreasca prin care instanta de judecata a constatat indeplinirea conditiilor de reprezentativitate stabilite de aceasta lege

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s