“CFR SA a încasat 1,9 mil euro din datoriile operatorilor privind TUI”

 

Post by Atanasiu D

Conform răspunsului transmis de administratorul de infrastructură CFR SA la solicitarea făcută de Railway Insider, în urma acţiunii de restricţionare a accesului pe infrastructura feroviară (din data de 8 iunie 2011) din cauza datoriilor restante la plata TUI, valoarea sumei încasate de la operatori a fost de 8,08 mil lei (cca 1, 9 mil euro), iar penalităţile, 6,31 mil. lei. (cca 1,5 mil euro).
„Valoarea totală a sumelor încasate de la trei din cei patru operatori feroviari, a căror activitate a fost oprită din cauza debitelor restante la plata taxei de utilizare a infrastructurii (TUI), este de 8,08 mil. lei. Pentru sumele rămase restante, cei trei operatori au propus angajamente de eşalonare la plată pe o perioadă de până la trei luni, angajamente acceptate de companie. SC Grup Transport Feroviar SA este singurul operator care nu şi-a reluat activitatea, întrucât nu a dat curs notificării transmise. Valoarea totală a penalităţilor facturate de CFR SA celor 4 operatori feroviari este de 6,31 mil. lei.”, se arată în documentul CFR SA transmis redacţiei noastre.
Conform comunicatului de presă al CFR SA din data de 8 iunie 2011, operatorii care au înregistrat debite restante către CFR SA sunt Grup Transport Feroviar cu 7,2 mil lei (cca 1,7 mil euro), Regiotrans 7,7 mil lei (cca 1,8 mil euro), Servtrans Invest 18,2 mil lei (cca 4,3 mil euro) şi Transferoviar Grup 3,5 mil lei (cca 835 mii euro).
Reamintim că în data de 8 iunie 2011, Asociaţia Transportatorilor Feroviari din România a transmis un comunicat prin care acuză Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii că oprirea traficului de marfă şi călători “fără preaviz de nici măcar 24 de ore este ilegală (…) şi mai ales în situaţia în care toţi operatorii în cauză aveau convenite grafice de reeşalonare a datoriilor curente. Faptul că această opire s-a dispus numai la operatorii privaţi, este o încălcare a legislaţiei privind concurenţa loială, fapt pentru care asociaţia va face plângere la Consiliul Concurenţei”.
Cu toate acestea, conform răspunsului CFR SA remis redacţiei noastre, “acuzaţiile Asociaţiei Transportatorilor Feroviari din România conform căreia restricţionarea traficului feroviar de marfă şi de călători s-a realizat fără transmiterea, în prealabil, a unui preaviz, nu sunt fundamentate întrucât, în data de 2 iunie a.c., CNCF CFR SA a transmis notificări tuturor operatorilor de transport feroviar care înregistrau datorii curente sau restante pentru neplata taxei de utilizare a infrastructurii (TUI), dată la care operatorii respectivi nu aveau încheiate cu CFR SA convenţii de eşalonare a datoriilor. De asemenea, trebuie precizat că, anterior lunii iunie au existat grafice stabilite de comun acord cu unii operatori, grafice care însă nu au fost respectate, prin neplata tranşelor stabilite de comun acord între părţile semnatare”.

Anunțuri

Un gând despre ““CFR SA a încasat 1,9 mil euro din datoriile operatorilor privind TUI”

  1. 1

    Mai fratilor!,astia ne vand pe nimic,si nimeni nu spune nimic!
    Noroc cu presa! sindicatele dorm pe ele!
    Mai exista sindicate?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s