7.000 de angajaţi ai CFR ar putea fi disponiblizaţi în 2011

CFR Călători, CFR Marfă şi CFR Infrastructură au venit luni în cadrul AGA cu câte două variante de propuneri de restructurare a societăţilor, circa 7.000 de angajaţi riscând să-şi piardă locul de muncă, şi au prezentat şi bugetele estimate pentru acest an, au declarat surse din MTI.

CFR Infrastructură a prezentat estimarea bugetului companiei, care prevede o pierdere de 896 milioane lei în 2010, iar în 2011 pierderea ar putea fi de doar 748 milioane lei. „O primă variantă la CFR SA cuprinde reducerea personalului cu 1.295 feroviari şi să rămână opt regionale de cale ferată, iar o altă variantă propune 1.492 de posturi reduse cu cinci regionale, urmând să fie desfiinţate cele de la Constanţa, Braşov şi Galaţi”, au declarat sursele ministeriale.

La CFR Călători ar putea fi disponibilizaţi, într-o primă variantă, 923 de oameni şi să rămână opt regionale sau în cea de-a doua variantă să se reducă numărul de personal cu 1.021 posturi şi regionalele de la opt la cinci, la fel ca la CFR SA. „Estimările arată că CFR Călători a încheiat anul 2010 cu o pierdere de 30 milioane lei, iar 2011 se va încheia echilibrat, fără pierdere”, au mai precizat sursele citate.

Reprezentanţii CFR Marfă au venit cu o singură variantă de buget, care urmează să fie aprobată, directorii de la Marfă preconizând pentru anul 2010 o pierdere de 350 milioane lei, iar propunerile pentru 2011 prevăd reducerea pierderilor până la 80 milioane lei. „O variantă prezentată în cadrul AGA cuprinde diponiblilizarea a 3.000 de salariaţi de la CFR Marfă, cei care rămân fiind obligaţi să renunţe la tichetele de masă, primele de vacanţă şi alte sporuri. O altă propunere ar fi disponiblizarea a 4.350 de angajaţi”, au mai menţionat sursele ministeriale.

În AGA celor trei companii feroviare au fost avizate bugetele pe 2011 şi au fost respinse propunerile de reorganizare, urmând ca până în data de 15 ianuarie să fie prezentată doar o variantă.

 

9 gânduri despre “7.000 de angajaţi ai CFR ar putea fi disponiblizaţi în 2011

 1. Acaru' Paun

  NOTA INFORMATIVA

  La data de 11 ianuarie 2011 a fost reluat procesul de negociere la contractele colective de munca 2011-2012 la toate cele trei unitati de cale ferata.

  Avand in vedere ca unitatile feroviare nu au aprobate bugetele de venituri si cheltuieli pe anul 2011, s-a convenit continuarea negocierilor colective in data de 18.01.2011 la CNCF CFR SA si SNTFM CFR Marfa SA, respectiv in data de 19.01.2011 la SNTFC CFR Calatori SA.

  De asemeni, la data de 10 ianuarie 2011 au avut loc sedintele Consiliilor de Administratie la cele trei unitati de cale ferata, ocazie cu care au fost prezentate fundamentarile proiectelor bugetelor de venituri si cheltuieli pe anul 2011, respectiv analiza comparativa a avantajelor si dezavantajelor propunerilor de modificare a structurilor organizatorice ale CNCF CFR SA si SNTFC CFR Calatori SA, prin desfiintarea a trei regionale.

  Din analiza materialelor prezentate se desprind urmatoarele concluzii :

  1). Referitor la modificarea structurilor organizatorice ale CNCF CFR SA si SNTFC CFR Calatori SA, materialele prezentate au pus in evidenta necesitatea mentinerii structurilor organizatorice in actuala formula. Varianta structurala cu cinci regionale nu aduce nici un fel de avantaje, nici de natura economico-financiara nici de natura operationala. Mai mult decat atat, avand in vedere ca doua dintre regionalele SNTFC CFR Calatori propuse spre desfiintare, inregistreaza cele mai bune rezultate in activitatea cumulata a anului 2010 comparativ cu anul 2009, se ridica intrebarea daca nu cumva se doreste si distrugerea putinelor lucruri bune pe care le mai avem in sectorul feroviar in numele ‘’bunelor intentii’’ care guverneaza administrarea acestui sector.

  Reprezentantii FNF M/C prezenti la sedintele Consiliilor de Administratie au argumentat ca varianta structurala cu cinci regionale nu aduce nici un beneficiu unitatilor de cale ferata in ceea ce priveste atingerea tintelor de imbunatatire a indicatorilor economico-financiari si de reducere a arieratelor si cheltuielilor operationale, reiterand necesitatea mentinerii actualei structuri organizatorice ca factor de echilibru in realizarea unui act de administrare eficient in scopul adoptarii si urmaririi aplicarii celor mai potrivite masuri pentru realizarea actului de transport pe calea ferata in conditii de siguranta a transporturilor si valorilor, lucru insusit de majoritatea membrilor Consiliilor de Administratie ale celor doua unitati feroviare.

  2). Referitor la fundamentarea proiectelor bugetelor de venituri si cheltuieli pe anul 2011, in general s-a urmarit echilibrarea acestora prin adoptarea in perspectiva imediata a unor masuri, inclusiv in ceea ce priveste drepturile salariale ce vor face obiectul negocierilor colective :

  2.1. CNCF CFR SA

  – mentinerea suspendarii drepturilor salariale suspendate si in cursul anului 2010 ( ajutoarele materiale cu ocazia sarbatorilor de Paste, Craciun si de Ziua Feroviarului, tichetele de masa, etc.) ;

  – propunere de suspendare a ajutorului material pentru recuperarea fortei de munca ;

  – reducerea numarului de posturi cu cca 640, cifra care ar urma sa creasca pana la 1260 in ipoteza inchiderii unor sectii de circulatie considerate nerentabile.

  2.2. SNTFM CFR Marfa SA

  – mentinerea suspendarii drepturilor salariale suspendate si in cursul anului 2010 ( ajutoarele materiale cu ocazia sarbatorilor de Paste si Craciun, premierea de Ziua Feroviarului, tichetele de masa, etc.) ;

  – propunere de suspendare a ajutorului material pentru recuperarea fortei de munca ;

  – eliberarea autorizatiilor de calatorie si permiselor de calatorie, exclusiv la clasa a II-a pentru intreg personalul societatii ;

  – reducerea numarului de salariati cu cca 3000, iar in cazul in care nu se va obtine acordul organizatiilor sindicale pentru suspendarea drepturilor salariale mentionate mai sus, numarul de salariati care vor fi disponibilizati ar urma sa creasca la cca 4350.

  2.3. SNTFC CFR Calatori SA

  – mentinerea suspendarii drepturilor salariale suspendate si in cursul anului 2010 ( ajutoarele materiale cu ocazia sarbatorilor de Paste, Craciun si de Ziua Ceferistului, tichetele de masa, etc.) ;

  – propunere de suspendare a ajutorului material pentru recuperarea fortei de munca ;

  – reducerea numarului de posturi cu cca 1021.

  Din informatiile pe care le detinem, in cadrul procesului de negociere va fi avansata si propunerea de reducere a salariilor cu 25%, lucru care ar urma sa conduca la acoperirea pierderilor din anul precedent.

  Asadar, negocierile colective pentru incheierea CCM 2011-2012 vor fi grevate de propuneri ale administratiilor unitatilor feroviare care, daca se vor concretiza, vor conduce la reducerea substantiala a veniturilor salariatilor feroviari.

  In acest context, ramane de vazut daca reactia salariatilor feroviari va fi pe masura propunerilor avansate de catre administratiile unitatilor de cale ferata.

  BIROUL EXECUTIV

 2. Acaru' Paun

  Sa crapi de ras, nu alta! S-am scris p-aici cam de mult chestiile astea…, eu stiu ca deja avem 10% in minus….

 3. garincea

  Daca tot vor sa taie, si prima de vacanta,si reducere cu aprox 11%,restul primelor,bonuri si mai stiu eu ce,eu propun sa ne plateasca din doua in doua luni,sa muncim, una gratis una pe bani,una gratis una pe bani si tot asa pana la victoria finala(a lor!),poate asa vor fi multumiti pana la urma!

  Bai CONDUCEREA!,da dati-ne dracului afara,pe toti,sa ramaneti VOI mai!,cati mai multi si pe salarii cat mai mari!.Munciti voi,acolo in birouri si produceti BANI,MULTI BANI! din postura de sefi performanti ce santeti.

  Se vede de la o poshta ce buni si performanti santeti,caii ferate ii merge f.bine datorita numarului si calitatii voastre!

  Dar, mai bine dati calea ferata gratis privatilor straini(eventual pe 1$),doar scopul final asta e oricum,si n-ar fi prima data cand s-ar intampla asa ceva!,nu?

  Multa GREATZA si LEHAMITE !!!!

 4. garincea

  Sindicatele,alo!,se pregateste de un protest,o greva ,ceva?,sau stam iar cumintzei? si trebuie sa-i intelegem,ca o duc greu saracii sefuletzi?nu sant bani,nu le ajunge furatul,comisioanele din licitatii aranjate si alte d`astea?
  Parca vad cum, LIDERII,MARII NOSTRI LIDERI ! ,merg frumos la ordine si aproba tot ce l-i se propune, si apoi din partea lor TACERE,multa tacere!,pt ca ei tac frumos, nu-i asa? cand e vb sa negocieze si sa se impuna la nivel inalt?,in rest sant Zmei,Lei,Paralei!

  Multa GREATZA si LEHAMITE!!!

 5. Acaru' Paun

  INCEPE CIRCULLLL!!!!!! LICHIDAREA PE DECEMBRIE 2010 VA FI VIRATA DE LUNI 17.01.2010. DACA VA FI…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s