Seara lui Mos Nicolae

Se spune ca insusi Sfintul Nicolae a ajutat trei sarmane fete din orasul sau, aducindu-le dar de zestre, noaptea, fara a fi vazut. Casa in care traiau cele trei surori era mai mult decit saraca. Tatal lor planuia sa-si vinda fetele, crezind ca astfel se va chivernisi. Plinsetele si rugamintile fiicelor sale nu l-au induplecat pe batrinul cu suflet negru. Sfintul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea nu departe de locuinta sa. Noaptea, pe furis, el a aruncat o punga plina cu galbeni in camera fetei celei mai mari. Astfel ea a reusit sa se marite curind. La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar sora cea mijlocie si apoi cea mica au reusit sa se aseze la casele lor.

De atunci si pina in zilele noastre, in fiecare noapte a Sfintului Nicolae, cei dragi noua, si in special copiii, primesc daruri, de la Mosul care nu li se arata niciodata.

Cine e Mos Nicolae?

Cunoscut in Transilvania si sub numele de Sin-Nicoara,( Mikulas),Sfintul Nicolae este cel mai popular sfint in Ardeal. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de ”Mos Neculai” si pina la obiceiurile si legendele diferentiate de la sat la sat.

LA MULTI ANI ,NICULE !

5 gânduri despre “Seara lui Mos Nicolae

 1. dorin

  De Mos Nicolae este momentul in care ceea ce ne dorim devine realitate! Daca esti sanatos, fericit, inconjurat de cei dragi, atunci Mos Niculae a venit deja!

 2. dorin

  Incepand cu 6 decembrie, in perioada sarbatorilor de iarna oamenii sunt mai buni, mai frumosi, mai intelepti si fac gesturi minunate fata de cei dragi si nu numai.Fie ca aceasta perioada sa va aduca multe zambete frumoase de la oamenii din jurul vostru si sa puteti impartasi tot ce aveti mai bun cu ei.

 3. Mesager Tarabostes

  Mos Nicolae? Mos Nicolae domnilor este expresia vie a modului in care a reusit poporul nostru sa traverseze istoria. Atat! Acest personaj a existat in realitate in secolul al IV-lea e.n. Era un inalt ierarh bisericesc si a participat si la conciliul de la Niceea unde, la initiativa imparatului Constantin si a mamei acestuia, Elena,s-a STABILIT ce scrieri vor fi considerate canonice rezultand Biblia, asa cum o stim (atat cat o stim) noi acum. Toate celelalte evanghelii(ca sa ne oprim doar asupra lor) au fost considerate eretice si sunt cunoscute ca scrieri apocrife. Ulterior s-au luat masuri redutabile pentru a face sa dispara toate aceste scrieri…insa Dumnezeu lucreaza…Toate aceste aspecte se inscriu intr-o tema mult prea generoasa pentru a putea fi tratata intr-un comentariu. Ca subiect de meditatie ganditi-va ca Evanghelia dupa Petru (Simon) nu se regaseste in Noul Testament, desii Petru era ,,piatra,, pe care isi va construi Biserica Domnul Isus. Din 12 apostoli, In Noul Testament apar doar patru, care si aceea se contrazic in multe aspecte. Mai precis, cred, au fost facuti sa para ca se contrazic. Aceasta evanghelie dupa Petru a fost descoperita, insa oficial este considerata apocrifa, ca multe altele. Este ca si cum noi am face cale ferata uzitand doua instructii din cate or fi ele.
  Romanii insa s-au adaptat. L-au numit cum au vrut EI :Mos Nicolae, dar l-au inzestrat cu darurile si atributele vechii lor religii dacice. Este modul ingenios in care spiritul transcede timpul si spatiul, asigurand supravietuirea traditiilor care sunt in fapt radacinile noastre. Alt subiect generos de discutii.
  Dincolo de aceste comentari personale, poate neimpartasite de voi, este minunat ca samanta aceasta de bunatate, mila, iubire, ingaduinta fata de cei din jurul nostru, nu a disparut cu totul, ca, macar in aceste zile de sarbatoare suntem mai buni, mai iertatori, mai OAMENI…Toate bune!

 4. dorin

  Cu trecerea timpului, a devenit un obicei ca Sfintul Nicolae sa aduca dulciuri si aceasta imagine s-a raspindit in intreaga lume fiind acceptata.
  In Romania, Mos Nicolae este un batran bland care trece pe la copiii cuminti si, spre deosebire de Mos Craciun, Mos Nicolae nu se arata niciodata. Copiii stiu inca ca mosul are o barba lunga, alba, pana la pamant, poata o manta albastra si se sprijina intr-un toiag de nuc.
  Copiii cuminti primesc de la Mos Nicolae dulciuri si jucarii, dar si o nuielusa frumos colorata, iar cei mai putin cuminti primesc o nuielusa adevarata care sa le aminteasca ca orice fapta rea se pedepseste mai devreme sau mai tarziu. Nu vreau sa fiu demagog (toti cei care aveti copii sunt convins ca ma intelegeti foarte usor), dar chiar imi imaginez cum este sa te duci acasa disperat ca nu poti sa-i cumperi aproape nimic copilului care vede non stop la TV tot felul de Mosi darnici cu saci doldora de jucarii. Poti sa-i explici ca ti-a taiat salariul, sau pensia bunicilor, sau alocatia, sau pur si simplu te-a dat afara de la servici? Sau ca nu mai ai slujba pentru ca trebuiau angajati tot felul de venituri?Asta e!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s