Nota COMITET DIRECTOR FNFMC

Post by Atanasiu D

In data de 21.10.2010 s-a desfasurat sedinta Comitetului Director al FNF M/C, pe ordinea de zi regasindu-se analiza propunerilor conducerii MTI pentru echilibrarea economico-financiara a unitatilor de cale ferata.

Fata de aceasta necesitate s-a ordonat conducerilor unitatilor feroviare configurarea de noi programe de reorganizare si restructurare.

Concomitent cu acest lucru s-a solicitat Adunarilor Generale a Actionarilor unitatilor feroviare, modificarea contractelor de mandat ale Directorilor Generali care sa-si asume tintele prevazute in acordul incheiat de Guvernul Romaniei cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala.

Potrivit acordului incheiat cu institutiile financiare amintite, patru unitati feroviare se afla sub monitorizare incepand cu anul 2009: CNCF CFR SA, SNTFM CFR MARFA SA, SNTFC CFR CALATORI SA si SC ELECTRIFICARE CFR SA. Coordonatele financiare ale monitorizarii consta in adoptarea masurilor necesare care sa conduca la reducerea cheltuielilor unitatilor monitorizare cu 4 miliarde RON.

In acest context conducerea MTI a propus conducerilor unitatilor de cale ferata adoptarea urmatoarelor masuri:

adoptarea unei politici de inghetare a angajarilor pentru anii 2011-2012;

rationalizarea sporurilor in bani si in natura si a altor forme de remunerare pentru anii 2011-2012;

analizarea in scopul optimizarii costurilor pe sectiile de circulatie cu trafic redus;

reducerea fondului de salarii aferent anului 2011 cu 25% fata de nivelul anului 2010, in cazul in care unitatile feroviare inregistreaza pierderi;

eliminarea facilitatilor din transportul feroviar de calatori, inclusiv pentru salariatii feroviari si membrii acestora de familie;

Concretizarea masurilor propuse va genera urmatorele efecte:

reducerea sporurilor si eliminarea ajutoarelor materiale pentru recuperarea fortei de munca;

inchiderea sau inchirierea de sectii de circulatie (cca. 4000 de km de cale ferata);

anularea a circa o treime din trenurile de calatori aflate in circulatie;

privatizarea SNTFM CFR Marfa SA;

anularea dreptului la autorizatii de calatorie si permise de calatorie tuturor salariatilor si membrilor acestora de familie;

noi concedieri colective la toate unitatile de cale ferata: intre 900 si 1630 de salariati la CNCF CFR SA, intre 3400 si 4600 de salariati la SNTFM CFR Marfa SA, intre 3800 si 5700 de salariati la SNTFC CFR Calatori SA.

Reprezentantii FNF M/C prezenti la discutiile cu conducerea MTI au reamintit masurile adoptate in sectorul feroviar incepand cu anul 2009, au propus masuri alternative pentru redresarea economico-financiara a unitatilor de cale ferata, reiterand faptul ca adoptarea de noi masuri care sa conduca la sacrificarea salariatilor nu poate fi acceptata.

In acelasi timp Guvernul Romaniei are in vedere modificarea actelor normative care reglementeaza raporturile de munca si dialogul social ( Codul muncii, Legea sindicatelor, Legea contractelor colective de munca, Legea privind solutionarea conflictelor de munca), modificari care sa conduca la:

eliminarea negocierilor colective;

eliminarea contractelor individuale de munca pe durata nedeterminata;

reducerea perioadelor de concediu de odihna;

eliminarea procedurii cercetarii desciplinare prealabile;

crearea cadrului necesar desfacerii contractelor individuale de munca in orice conditii si fara explicatii fara ca salariatul sa se poata apara;

imposibilitatea de a mai organiza greva, etc.

In urma dezbaterilor s-a hotarat participarea la mitingul de protest din capitala din data de 27.10.2010, protestand astfel impotriva Guvernului Romaniei in legatura cu generarea cauzelor care conduc la distrugerea sectorului feroviar romanesc, respectiv crearea haosului in derularea raporturilor de munca si dialogului social.

PRESEDINTE

Fratica  Gheorghe

Anunțuri

Un gând despre “Nota COMITET DIRECTOR FNFMC

  1. SORIN - TIMISOARA

    SUNT NISTE TICALOSI FARA CEL MAI ELEMENTAR BUN SIMT.AM AJUNS SA IMI PARA RAU CA AM ALES SA PRACTIC MESERIA DE FEROVIAR,LUCRU CARE NU CREDEAM CA SE VA INTAMPLA VREODATA.IAR NOI CEI DIN UNITATILE FEROVIARE NE LASM CALCATI IN PICIOARE DE NISTE PARVENITI SI OPORTUNISTI.SIDICATELE SUN MULT PREA SLABE SI AS PUTEA SPUNE CHIAR ARONDATE POLITICULUI.SUNTEM DE PLANS,FACEM PARTE DIN „UE” DAR PARCA SUNTEM DINTR-O TARA DIN LUMEA A 3 -A. ISI BAT JOC DE NOI IN CEL ORIBIL MOD. RUSINE SA LE FIE SI SA LE DEA DUMNEZEU EXACT ASA DUPA CUM FAC FIECARE. SINDICATELOR CARE NE REPREZINTA LE-AS TRANSMITE SA VORBEASCA MAI PUTIN SI SA FACA MAI MULT !!! NE ASTEAPTA VREMURI GRELE , DACA NU VOM FI UNITI VOM CADEA UNUL CATE UNUL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s