Avertisment scris. Cercetare disciplinara prealabila

Intrebare:
Un salariat a savarsit o abatere disciplinara. In ideea ca i se va da un avertisment scris conducerea unitatii a dispus verbal audierea/ancheta prealabila a salariatului in ziua cand a luat cunostinta de abaterea disciplinara. Persoanele imputernicite de conducere au intocmit in aceeasi zi un proces verbal pentru informarea conducerii institutului. Salariatul a refuzat sa prezinte explicatii in scris in timpul audierii. Dupa 3 zile a fost sanctionat cu avertisment scris.
Cunoastem faptul ca in timp ce Codul Muncii (art. 267 alin. 1) nu prevede cercetare disciplinara prealabila in cazul sanctionarii cu avertisment, din CCM Unic la Nivel National (art. 75 alin (1)) rezulta, ca dimpotriva, este obligatorie cercetarea disciplinara si in cazul avertismentului scris. Art. 258 lit. g din Codul Muncii stabileste ca regulile referitoare la procedura disciplinara sunt cuprinse in Regulamentul Intern. In Regulamentul Intern al unitatii in capitolul „Reguli referitoare la procedura disciplinara” se prevede ca se va face o ancheta prealabila in cazul avertismentului scris, fara a se solicita toate etapele prevazute pentru celelalte sanctiuni. Nu s-a transmis convocator scris in termenul prevazut. Toate celelalte cerinte din Codul Muncii si CCMUN au fost respectate. Considerand ca prevederile Codului Muncii prevaleaza celorlalte reglementari s-a procedat in acest fel.
Data fiind aceasta situatie, s-a procedat legal?

Raspuns (valabil la data de 31.08.2010):
In cazurile in care un salariat savarseste cu vinovatie o abatere disciplinara intervine raspunderea disciplinara a acestuia.
Pentru a stabili vinovatia salariatului si, in functie de gravitatea faptei comise, sanctiunea aplicabila, angajatorul este obligat ca, inainte de aplicarea sanctiunii, sa efectueze o cercetare disciplinara prealabila. In vederea cercetarii disciplinare, angajatorul va numi o comisie. Angajatul in cauza va fi convocat in scris de comisia numita de angajator sa realizeze cercetarea, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile amintite, fara un motiv obiectiv, da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.
In conformitate cu dispozitiile Codului Muncii, efectuarea cercetarii disciplinare nu ar fi obligatorie in cazul in care sanctiunea aplicabila este avertismentul scris.
Insa, Contractul colectiv de munca unic la nivel national nu face o asemenea distinctie, ci prevede ca, „sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.“
Avand in vedere principiul potrivit caruia dispozitiile „mai favorabile“ salariatilor cuprinse in contractele colective de munca prevaleaza celor „mai putin favorabile“ prevazute de lege sau de contractele colective de munca incheiate la nivel inferior, apreciem ca, in temeiul dispozitiilor contractului colectiv de munca unic la nivel national, angajatorul trebuie sa efectueze cercetarea disciplinara prealabila, indiferent de sanctiunea pe care o va aplica.
Instituirea obligatiei pentru angajator de a efectua cercetarea disciplinara si in cazul in care sanctiunea aplicabila ar fi avertismentul scris este in beneficiul salariatului, intrucat acestuia i se da sansa de a se apara si de a-si dovedi nevinovatia, chiar si in situatia in care acuzatiile ce i se aduc nu sunt foarte grave.
Aceasta solutie apare ca fiind logica, din moment ce sanctiunea aplicabila ar trebui sa rezulte in urma analizarii circumstantelor in care a fost comisa abaterea si a gradului de vinovatie a salariatului in cauza. Or, o asemenea analiza nu poate avea loc decat in cadrul cercetarii disciplinare prealabile.
Asadar, dispozitiile din Codul muncii nu prevaleaza celor cuprinse in contractul colectiv de munca aplicabil daca sunt acestea sunt mai favorabile salariatului.
Asa fiind, comisia numita de angajator sa realizeze cercetarea avea obligatia sa il convoace pe salariat cu cel putin 5 zile lucratoare inainte, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Intrucat nu s-a procedat astfel, masura disciplinara a fost dispusa cu nerespectarea procedurii legale ceea ce poate determina anularea ei de catre instanta de judecata daca salariatul formuleaza contestatie impotriva deciziei prin care a fost sanctionat.

Anunțuri

2 gânduri despre “Avertisment scris. Cercetare disciplinara prealabila

  1. GASPAR

    Ma numesc G. L. , sunt salariat al Diviziei Trafic Timisoara si nu gasesc raspuns la o INTREBARE. Cum este posibil ca la o companie in plin proces de restructurare, unde disponibilizarile sunt in masa, sa se faca angajari. Pe Regionala Timisoara, Divizia Trafic este posibil. Din data de 15.11.2011 a fost angajat in functia de IDM numitul ION PETRU ( telegrama 47/14.11.2011 ora 12:00 emisa de Divizia Trafic Timisoara), persoana angajata din afara, persoana care a terminat scoala de IDM in luna martie 2011…, dar acea persoana este copilul numitului ION ATANASIE, Sef Serviciu R.A.I din cadrul Diviziei Timisoara.
    Mentionez ca acea angajare a fost facuta tacit, si nu conform art. 30 al. 1 si 2 din Codul Muncii respectiv art. 37 al. 1 si 2 din Contractul Colectiv de Munca.

  2. cioti

    pai in ce proces de restructurare mai este compania acum? s-a terminat in august. si din cate stiu idm nu s-au dat afara ca sa nu aiba voie sa angajeze. din pct de vedere logic este normal sa angajezi pe posturile unde se inregistreaza ore suplimentare care sunt greu de compensat. celalalt aspect ca e copilul sefului de la RAI tine de morala care in romanica este o floare rara. fa o scrisoare la minister si sunt obligati sa-ti raspunda

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s