Compensatia pentru atingerea integritatii

In cazul compensatiei pentru atingerea integritatii, avem de a face cu una dintre prestatiile in bani la care au dreptul asiguratii sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Ce este compensatia pentru atingerea integritatii?

Compensatia pentru atingerea integritatii reprezinta o suma fixa in bani si se acorda integral, o singura data, fara a afecta celelalte drepturi sau indemnizatii la care este indreptatit asiguratul.

Cum se stabileste cuantumul compensatiei pentru atingerea integritatii?

Cuantumul compensatiei pentru atingerea integritatii se stabileste in functie de gravitatea leziunii, in limita unui plafon maxim de 12 salarii medii brute, comunicate de Institutul National de Statistica.

Util
Grila privind acordarea compensatiilor pentru atingerea integritatii este prevazuta in Anexa nr. 14 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, norme publicate in M.Of. nr. 708 din 17 august 2006.

Cui i se acorda compensatia pentru atingerea integritatii?

Au dreptul la o compensatie pentru atingerea integritatii asiguratii care, in urma accidentelor de munca sau a bolilor profesionale, raman cu leziuni permanente care produc deficiente si care reduc capacitatea de munca intre 20 si 50%, cu exceptia cazurilor in care li se recunoaste, prin decizie, invaliditatea.

Compensatia pentru atingerea integritatii se acorda doar daca accidentul de munca a antrenat o incapacitate temporara de munca mai mare de 3 zile.

Salariul mediu brut utilizat la acordarea compensatiei pentru atingerea integritatii va fi salariul mediu brut pe economie comunicat de Institutul National de Statistica pentru luna in care s-a produs accidentul de munca sau pentru luna in care s-a declarat boala profesionala, dupa caz.

Util
Grilele cuprinzand procentajele privind reducerea capacitatii de munca se stabilesc prin decizie a presedintelui Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.

Cum se poate obtine compensatia pentru atingerea integritatii?

In vederea obtinerii compensatiei pentru atingerea integritatii, persoana asigurata depune o cerere-tip privind solicitarea drepturilor de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.

Util
Modelul cererii-tip se regaseste in Anexa nr. 13 la normele metodologice de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, asa cum a fost modificata prin Ordinul nr. 213/2009, publicat in M.Of. nr. 257 din data de 17 aprilie 2009.

In termen de 15 zile de la depunerea cererii, medicul expert al asiguratorului stabileste prin decizie procentul de pierdere a capacitatii de munca, in functie de care casa teritoriala de pensii stabileste cuantumul compensatiei pentru atingerea integritatii.

Compensatia pentru atingerea integritatii se acorda o singura data in baza deciziei medicului expert al asiguratorului care efectueaza o singura expertiza medicala.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s