Stiati ca…

 • …jumatate din salariatii romani sunt membri de sindicat? Gradul de sindicalizare in Romania este de 50%-52%, comparabil cu cel din state precum Belgia, Germania sau Olanda;
 • …jumatate din angajatii care fac parte din sindicate provin din sectorul privat? Companiile private cu cele mai puternice sindicate sunt Automobile Dacia si Arcelor Mittal;
 • …in Romania exista 5 confederatii sindicale, 86 de federatii sindicale si peste 20.000 de sindicate afiliate?
 • …exercitarea unei functii de conducere este incompatibila cu calitatea de membru de sindicat? Chiar si functia de sef de birou poate fi incadrata in categoria functiilor de conducere.
 • …cotizatia platita de membrii de sindicat este de maximum 1% din venitul brut si este deductibila din baza de calcul a impozitului pe venit? Retragerea din sindicat nu atrage dreptul la restituirea cotizatiilor platite.
 • …angajatorul este obligat sa invite delegatiile sindicatului la consiliile de administratie cand se discuta probleme de interes ale salariatilor? Nerespectarea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 la 5.000 de lei.
Ce este sindicatul?
De ce se tem angajatorii de sindicat?

Ce este un sindicat? In cateva cuvinte, sindicatul este o grupare a salariatilor constituita in scopul apararii si promovarii drepturilor acestora in fata angajatorilor. Este, daca vreti, o arma a salariatilor impotriva masurilor exagerate ale angajatorilor sau chiar impotriva abuzurilor acestora.

Ca atributii, foarte pe scurt, sindicatul negociaza contractul colectiv de munca, bonusurile, programul de lucru, concediile, protesteaza cand nu i se iau in considerare solicitarile si supravegheaza activitatea liderilor companiei.

Mai pe larg insa, legea ii acorda sindicatului 13 drepturi distincte, inclusiv dreptul de a organiza mitinguri sau dreptul de a beneficia de facilitati fiscale.

Sindicatul este, fara exagerare, o forta! Motivul?

Salariatul, singur, se teme sa-si reclame drepturile si poate fi timorat in relatia sa cu angajatorul. Ca urmare, el poate fi usor de tinut in frau, chiar daca drepturile i-au fost incalcate in mod flagrant Sindicatul nu are insa asemenea retineri, el actioneaza prompt pentru rezolvarea problemei si are posibilitatea (pentru ca legea ii da dreptul) sa promoveze actiuni in justitie, in numele si in interesul unui angajat.

Iar un proces pierdut in fata sindicatului atrage dificultati majore pentru angajator – relatii tensionate de munca, dar si, de exemplu, plata unor despagubiri insemnate

P.S.: Super-interesant! Stiati ca pe parcursul negocierii colective sindicatul poate solicita si obtine de la conducerea unitatii prezentarea grilei de salarii, inclusiv salariul managerului, desi Codul muncii spune ca salariul este confidential

?

  Anunțuri

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

  Conectare la %s