NOTA INFORMATIVA-FNFMC

La data de 24 martie 2010 a avut loc sedinta Comitetului Director al FNF M/C. Pe agenda de lucru a sedintei s-au regasit urmatoarele teme:

1). Analiza cu privire la stadiul si modul de aplicare a proiectelor de concediere colectiva la nivelul celor trei unitati de cale ferata, respectiv la nivelul filialelor acestora.

Din raportarile facute de reprezentantii uniunilor teritoriale regionale a rezultat faptul ca in numeroase cazuri aplicarea proiectelor de concediere colectiva s-a facut cu nerespectarea prevederilor legale sau cu nerespectarea criteriilor prevazute in contractele colective de munca.

S-a avut in vedere in special disponibilizarea unor persoane a caror posturi nu au fost restructurate, aplicarea discretionara a criteriilor avute in vedere la stabilirea ordinii de prioritate la intocmirea listelor de disponibilizati, etc.

Avand in vedere aceste aspecte, s-au facut aprecieri potrivit carora, persoanele care nu au beneficiat de respectarea intocmai a prevederilor legale cu privire la concedierea colectiva, se vor adresa instantelor judecatoresti pentru anularea deciziilor de concediere.

2). Informare cu privire la situatia dosarelor civile aflate pe rolul instantele privind acordarea retroactiva a premierei pentru Ziua Feroviarilor pe anii 2006, 2007, 2008.

Potrivit situatiei la zi, majoritatea proceselor aflate pe rolul instantelor de judecata  din toate cele 41 de judete (82 de cauze civile), au fost  finalizate, fiind solutionate de catre instantele de judecata in favoarea membrilor de sindicat.

In acest context a fost analizata si scrisoarea deschisa adresata salariatilor SNTFM, de catre Directorul General al acestei societati, al carei continut a fost dezaprobat de catre toti membrii Comitetului Director. Urmeaza ca federatia sa transmita membrilor de sindicat un comunicat in care sa se exprime un punct de vedere la adresa acestei scrisori.

3). In plan organizatoric s-au adoptat masurile specifice demararii procesului de negociere a noului contract colectiv de munca, care vor incepe dupa sarbatorile de Paste. S-a avut in vedere faptul ca bugetele de venituri si cheltuieli la cele trei unitati de cale ferata nu sunt aprobate lucru care a impiedicat incheierea unui act aditional la actualele contracte colective de munca, cu precizarea ca este necesara continuarea dialogului la nivel institutional pentru indeplinirea conditiilor de incheiere a acordurilor intre parti.

PRESEDINTE

Gheorghe  Fratica

Anunțuri

5 gânduri despre “NOTA INFORMATIVA-FNFMC

 1. unu

  rpunct de vedere – scrisoare deschisa CFR Marfa
  TUTUROR SUBUNITATILOR APARTINAND
  SNTFM CFR MARFA SA

  TUTUROR MEMBRILOR DE SINDICAT
  AI FEDERATIEI NATIONALE FEROVIARE MISCARE COMERCIAL

  Va prezentam punctul de vedere al Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial, in legatura cu scrisoarea deschisa adresata de Directorul General al S.N.T.F.M. „ CFR Marfa” S.A. catre salariatii societatii.

  1). Privitor la necesitatea restructurarii societatii si aplicarea proiectului de concediere colectiva, Directorul General al S.N.T.F.M. „CFR Marfa” SA informeaza cu privire la o singura cauza care a generat scaderea activitatii societatii, anume criza economica mondiala.
  Pentru informarea corecta si completa a dumneavoastra, ar fi trebuit enumerate si cauzele de ordin intern ale societatii care au generat in timp pierderea de prestatii importante ale acesteia, care au condus inevitabil la diminuarea continua a veniturilor:
  – promovarea unor politici tarifare si contractuale in total dispret fata de clienti, in neconcordanta cu cerintele pietei de transport, rupandu-se astfel numeroase relatii contractuale care asigurau veniturile societatii;
  – pierderea sau cedarea cu buna stiinta a unor contracte cu parteneri strategici, contracte vitale pentru societate ( SIDEX, COMPET, etc.), ceea ce a condus la scaderea cotei de piata a societatii;
  – incompetenta echipelor manageriale care s-au perindat la conducerea S.N.T.F.M. CFR Marfa S.A. ( o parte a acestor echipe se afla si astazi la conducerea societatii in posturi de directori generali adjuncti, directori, sefi serviciu, etc.).
  Actiunile nechibzuite si uneori deliberate ale conducerii societatii au contribuit din plin la indepartarea din serviciu a celor 6380 de salariati disponibilizati.

  2). Referitor la drepturile salariale aferente anului 2010.
  Este adevarat ca Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial a solicitat, in cadrul unor discutii preliminare, transpunerea in grila de salarizare a salariului minim pe economie stabilit prin Hotarare de Guvern la valoarea de 600 lei (aceasta valoare este stabilita incepand cu data de 01.01.2009), si acordarea drepturilor salariale negociate si asumate de catre parti prin Contractul Colectiv de Munca.
  Altfel spus, Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial a solicitat respectarea legii in ceeea ce priveste acordarea drepturilor salariale a celor ce muncesc la aceasta societate. In considerarea cerintei formulate in cadrul discutiilor purtate cu conducerea CFR Marfa, am apreciat ca nu este posibil ca dupa disponibilizarea a 6380 de salariati si pensionarea a altor 1800, sa se dovedeasca in continuare, o lipsa de interes si profesionalism major in ceea ce priveste identificarea solutiilor de echilibrare financiara a societatii, marsand permanent pe diminuarea drepturilor salariale ale salariatilor, ca unica solutie de redresare economica.
  Fata de aceste constatari, Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial a solicitat oficial Ministrului Transporturilor, revocarea din functie a Directorului General al S.N.T.F.M. „CFR Marfa” S.A.

  3). Referitor la actiunile promovate in instanta de catre Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial, Directorul General al S.N.T.F.M. „ CFR Marfa” S.A., apreciaza ca „poate nu sunteti foarte bine informati”.
  Dupa cum bine stiti actiunile promovate in instanta, la care se face vorbire, au fost initiate cu acordul tuturor membrilor nostri de sindicat, si vizeaza acordarea retroactiva a drepturilor salariale cuvenite pentru Ziua Feroviarului pe anii 2006-2008.
  Dat fiind faptul ca actiunea initiala a fost introdusa la instanta la data de 23 iulie 2008, ne intrebam de ce abia in luna martie 2010, Directorul General al S.N.T.F.M. „ CFR Marfa” S.A. se adreseaza salariatilor vizand acest subiect.
  Oare domnia sa, nu stia ca societatea pe care o conduce are restante la plata drepturilor salariale cuvenite angajatilor care muncesc la aceasta societate! Bineinteles ca stia! Dar mizand pe faptul ca Federatia Nationala Feroviara Miscare Comercial va pierde toate aceste procese, dupa formularea unor aparari cel putin bizare, a ales sa taca pana in luna martie 2010!
  Realizand, in cele din urma, ca aceste actiuni au o finalitate pozitiva pentru dumneavoastra , Directorul General al S.N.T.F.M. „ CFR Marfa” S.A., a ales calea intimidarii in detrimentul celei rationale, respectiv a solutionarii hotararilor judecatoresti care obliga societatea la plata acestor drepturi salariale angajatilor.
  Amintim ca aceste drepturi solicitate in instanta, sunt drepturi salariale ale dumneavoastra, negociate si asumate in Contractul Colectiv de Munca, drepturi salariale neacordate de catre societate, desi se cuveneau salariatilor , lucru constatat ca atare de catre instantele judecatoresti.
  Precizam ca in anii 2006 si 2007, S.N.T.F.M. „ CFR Marfa” S.A, a inregistrat profit net dupa cum urmeaza:
  – anul 2006 – 28.945.881. RON;
  – anul 2007 – 4.736.730. RON.
  La inregistrarea acestor rezultate financiare pozitive ale societatii, v-ati adus contributia si dumneavoastra!
  In masura in care cea mai importanta resursa a CFR Marfa in momentul actual este cea umana, dupa cum afirma Directorul General al S.N.T.F.M. „ CFR Marfa” S.A, aceasta resursa ar trebui pretuita cum se cuvine.
  Dovada a faptului ca resursa umana nu este pretuita este faptul ca, in continuare salariatii platesc pretul dezinteresului total si lipsei de profesionalism manifestata de conducerea S.N.T.F.M. „ CFR Marfa” S.A.!

  Bucuresti, 09.04.2010.

  BIROUL EXECUTIV
  PRESEDINTE
  Gheorghe Fratica

 2. unu

  Mai fratilor!,au murit sindicatele astea ,sau au fost disponibilizati si toti liderii de sindicat?
  Nu mai spune nimeni nimic!
  Nu se mai intampla nimic la calea ferata?,merge totul bine,s-au incheiat negocierile,totul e la locul lui?.La fel si la FNFMC?

 3. Anonim

  pai la infrastructura a fost incheiat un act aditional la ccm prin care se modifica grila de salarizare care are la baza salariul de 600 ron, se sare in continuare in 2010 peste prima de paste,ziua cfr, prima craciun, bonuri de masa….
  stie cineva, conducerea de la cfr marfa a semnat un astfel de act aditional?

 4. un salariat

  au semnat tot in defavoarea salariatilor. incepand cu 15 mai 2010 intram iar in somaj . sindicatele chiar nu fac decat ce dicteaza patronatul, liderii de sindicat tin cu dintii de scaunele lor ;daca incerci sa ii intrebi ceva nici nu stiu ce sa raspunda,iau bani de la salariati degeaba ca nu fac nimic pentru acestia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s