Scrisoare deschisă

Domnule Prim ministru, domnule Ministru,

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” trage un serios semnal de alarmă asupra situaţiei inadmisibile de la CFR Marfă, societate care nu are nici buget de venituri şi cheltuieli aprobat şi nici contract colectiv de muncă negociat, din cauza relei-voinţe cu care întreţineţi şi perpetuaţi această stare de fapt, acum şi prin noul proiect de Buget pe 2010.

Deşi v-am avertizat, în repetate rânduri, asupra acestei probleme, iar dumneavoastră v-aţi asumat rezolvarea situaţiei de la CFR Marfă inclusiv prin înaintarea, în Parlament, spre aprobare, a proiectului legii 329/2009 (Legea privind reorganizarea şi restructurarea unor agenţii ale statului), CFR Marfă se află încă în situaţia de a nu avea, pentru al patrulea an consecutiv, buget de venituri şi cheltuieli şi nici contract colectiv de muncă la nivel de unitate.

Legea privind reorganizarea unor agenţii ale statului stipulează clar, la art. 30, că încheierea contractelor colective se face în baza bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate iar acest lucru trebuie să se finalizeze înainte de data de 30 noiembrie a anului anterior, pentru a nu impieta dreptul la negocierea CCM, fapt ce ar duce la încălcarea prevederilor Convenţiei OIM nr. 98, privind negocierile colective, convenţie ratificată de Statul român.

Vă reamintim, domnule Prim ministru, domnule ministru al Transporturilor, că de trei ani zile CFR Marfă nu are bugete de venituri şi cheltuieli aprobate iar la 31 decembrie expiră prevederile de aplicare a CCM.

Considerăm că modul de acţiune al Guvernului este un atentat la dreptul la negociere colectivă prevăzut inclusiv de Convenţia OIM nr. 98. Dacă nu luaţi măsuri pentru modificarea legislaţiei sau Guvernul nu aprobă, prin HG, bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2010, pentru CFR Marfă, CNS „Cartel ALFA” va depune plângere la OIM, împotriva Statului român, pentru îngrădirea dreptului la negociere colectivă.

Faptul că, pe plan extern, prin aderarea, în vara acestui an, la Pactul Mondial pentru Ocupare, transmiteţi internaţional un mesaj de deschidere către dialogul social, către menţinerea locurilor de muncă şi crearea de noi locuri de muncă dar pe plan intern, prin acţiunile pe care le întreprindeţi, blocaţi, practic, orice şansă către atingerea acestui deziderat, nu demonstrează decât dualitatea Guvernului şi grija manifestată doar pentru propria imagine, în detrimentul faptelor concrete pentru soluţii în beneficiul cetăţenilor.

CNS „Cartel ALFA” nu este de acord cu acest mod de lucru şi va face toate demersurile, prin depunerea unei plangeri la Comitetul de Libertati Sindicale de la Organizatia Internationala a Muncii de la Geneva, pentru a determina Statul român să-şi asume responsabilităţile pe care le are.

Bogdan Iuliu Hossu

Preşedintele CNS „Cartel ALFA”

Anunțuri

Un gând despre “Scrisoare deschisă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s