Salariile CFR Călători şi CFR SA vor fi plătite cu o întârziere de 3 zile

“Sindicatele trebuie sa se decida daca vom achita azi jumatate din salariu si restul joi”, a explicat secretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Gheorghe Popa.
Reprezentantii sindicatelor sustin insa ca, daca CFR SA si CFR Calatori au fonduri doar pentru achitarea a jumatate din salariu, CFR Marfa are fondurile necesare pentru plata salariilor in totalitate.

“Eu nu sunt de acord cu plata a jumatate din lichidarea pe noiembrie la CFR Marfa, pentru ca societatea are fonduri pentru salarii, chiar daca celelalte doua societati nu”, a spus Iulian Mantescu, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva. Acesta a precizat ca miercuri, 16 decembrie, sindicatele si conducerile celor 3 companii se vor intâlni pentru a discuta asupra planului de disponibilizare in rândul CFR, 11.000 de oameni urmând sa fie disponibilizati.

Deja, CFR Marfa a trimis vineri o notificare sindicatelor prin care anunta disponibilizarea a 6.380 de angajati ai societatii, din martie, acestia urmând sa plece fara a primi plati compensatorii. Potrivit procedurii, dupa cele 10 zile in care sindicatele trebuie sa se pronunte asupra masurii si dupa alte 30 de zile de preaviz, concedierile vor fi colective.

Deocamdata, având in vedere ca nu exista un buget aprobat, Ministerul Muncii nu a trimis MTI un raspuns cu privire la solicitarea MTI de acordare a unor plati compensatorii. În urma restructurarii caii ferate, circa 11.000 de oameni ar putea fi disponibilizati, dintre care 1.370 de la CFR Calatori, 1.000 de angajati ai CFR SA si 8.500 de la CFR Marfa. De la inceputul anului, alti 4.700 de angajati din cele trei companii au fost pensionati.

Anunțuri

Un gând despre “Salariile CFR Călători şi CFR SA vor fi plătite cu o întârziere de 3 zile

  1. mihai

    8 decembrie 2009

    Reunite în şedinţă comună, conducerile federaţiilor sindicale feroviare FML, FNF MC, FNDF, FSRV şi FAF au semnat o adresă comună prin care solicită o întâlnire, în prima parte a lunii decembrie, cu ministrul transporturilor şi cu secretarul de stat Gheorghe Popa.

    Printre problemele care urmează a fi discutate enumerăm: necesitatea negocierii salarizării pe anul 2010, soluţionarea restanţelor substanţiale în acordarea tichetelor de masă, acordarea de ajutoare materiale cu ocazia Crăciunului pentru copiii salariaţilor şi reintroducerea în circulaţie a trenurilor de navetă pentru personalul feroviar.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s