Peste 10.000 de ceferisti vor fi trimisi in somaj in primele trei luni din 2010

Adevarata Românie.

In primele trei luni ale anului viitor, peste 10.000 de oameni vor fi disponibilizati din sistemul feroviar. Ceferistii trimisi in somaj ar putea sa nu beneficieze de nici un fel de venit pentru ca Ministerul Muncii nu a elaborat documentele necesare pentru acordarea de plati compensatorii. Specialistii din Ministerul Transporturilor ne-au explicat ca vor fi trimisi in somaj ceferistii care nu au legatura cu siguranta circulatiei. Nu se stie daca vor fi bani pentru somerii de la CFR, pentru ca FMI cere sistarea subventiilor de la buget, conditionånd acest lucru de acordarea transelor 3 si 4 din imprumutul acordat Romåniei.
Compania CFR Marfa va intra in faliment anul viitor daca nu vor fi disponibilizati cel putin 6.000 de salariati. De la inceputul lui 2010, orice ministru va fi numit la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii va trebui sa puna in aplicare proiectul de ordonanta privind disponibilizarile de personal din cadrul companiilor de cai ferate. „Disponibilizarile de personal de la CFR vor avea loc dupa alegeri. Problema este ca nu au fost stabilite platile compensatorii. Totul s-a blocat cand a cazut Guvernul. Chiar daca cele trei societati feroviare, CFR SA, CFR Calatori si CFR Marfa, s-au inteles cu liderii de sindicat asupra programului de restructurare a salariatilor, Ministerul Muncii nu a intocmit actele necesare pentru acordarea de plati compensatorii pentru angajatii ce urmeaza sa fie restructurati, iar Guvernul nu poate emite nici o ordonanta de urgenta, astfel încât sa poata începe restructurarea la calea ferata. În urma acestui proces, circa 10.000 de salariati ar putea fi disponibilizati, din care aproximativ 1.200 de la CFR Calatori, 600 de la CFR SA si 6.300 de la CFR Marfa”, ne-au declarat specialisti din Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI). Potrivit acestora, disponibilizarile din sistemul feroviar nu vor incepe din luna ianuarie 2010. „Sunt anumite programe de restructurare gandite la nivelul conducerii caii ferate. Programele de restructurare trebuie stabilite pe anumite etape. In lunile februarie si martie vor incepe primele restructurari la CFR. Ordonanta privind disponibilizarile si modul de acordare privind platile compensatorii trebuie sa fie semnata si de noul ministru care va fi numit la Ministerul Transporturilor”, ne-au spus specialistii din MTI.
„CFR Marfa e condamnata la moarte fara restructurari”
De la inceputul anului, cele trei companii din sistemul feroviar si celelalte unitati din sistem au trimis la pensie aproximativ 4.700 de salariati. „Numai de la CFR Marfa au fost pensionati 2.700 de angajati. Este obligatorie o restructurare masiva la CFR Marfa. Compania este condamnata la moarte daca nu vor fi restructurari. Cel putin 6.200 de oameni vor fi disponibilizati la CFR Marfa. In acest an, traficul de marfa a scazut cu peste 70%. Daca la inceputul anului au fost 17.500 de salariati, in prezent mai sunt circa 15.000. Anul viitor trebuie sa ramana intre 8.000 si 9.000 de salariati la CFR Marfa”, ne-au mai declarat specialistii din MTI. Ei au explicat ca programele de restructurare au in vedere disponibilizarea personalului administrativ. „Nu va fi disponibilizat nici un angajat care este legat de siguranta circulatiei feroviare, precum impegatii, mecanicii sau personalul care intretine linia de cale ferata. Restul pana la 10.000 vor fi disponibilizati din unitatile CFR, cum ar fi Societatea Feroviara de Turism sau de la Societatea de Administrare Active Feroviare”, ne-au mai declarat sursele citate. Acestea au adaugat ca salariatii disponibilizati ar putea sa primeasca si un venit complementar, pe langa ajutorul de somaj. „Se va calcula un anumit venit complementar, in functie de salariul mediu obtinut in ultimele trei luni. Aceste ajutoare complementare se pot acorda intre 20 si 24 de luni, in functie de vechime. De la inceputul anului viitor, la CFR Marfa nu vor mai fi bani de salarii”, au mai precizat specialistii din MTI.

24-11-2009

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s