Protest. Ceferistii vor sa opreasca trenurile la alegerile prezidentiale

Ceferistii amenintati de disponibilizari vor sa blocheze calea ferata in perioada alegerilor prezidentiale. Protestul „spontan” este rezultatul faptului ca Ministerul Transporturilor vrea sa disponibilizeze, pana la inceputul anului viitor, peste 13.000 de ceferisti, pentru ca nu mai sunt bani de salarii. Pe de alta parte, chiar daca la CFR Marfa sunt in somaj tehnic o treime din angajati, salariile se platesc cu intarziere de cel putin 10 zile.

Incepand cu 1 octombrie a.c., ceferistii vor opri trenurile din cauza neachitarii salariilor, precum si a masurilor anuntate de Ministerul Transporturilor cu privire la disponibilizarea a peste 10.000 de angajati, a anuntat vicepresedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial, Gheorghe Sultana. „La 1 octombrie se termina somajul tehnic la CFR Marfa. Nu am primit nici o informatie cu privire la prelungirea somajului tehnic. Toti angajatii de la CFR Marfa vor fi la serviciu. Nu acceptam sa facem munca voluntara pentru Guvern. Daca nu primim salariile la timp, s-ar putea ca de la 1 octombrie ceferistii sa decida opriri spontane ale activitatii pe calea ferata. Lefurile la CFR au scazut cu cel putin 30% de la inceputul anului. Conducerea Ministerului Transporturilor a afirmat, la inceputul anului, ca in cazul in care salariile se vor micsora cu 20% nu vor mai exista disponibilizari la CFR”, ne-a declarat Gheorghe Sultana. El a precizat ca Ministerul Transporturilor vrea sa disponibilizeze peste 13.000 de ceferisti in acest an si la inceputul lui 2010. „Din cei 3.700 de ceferisti care trebuie pensionati, peste 800 au plecat. Ceilalti angajati care intrunesc conditiile de pensionare au depus dosarul si asteapta deciziile. Noi vrem sa includem cei 3.700 de ceferisti pensionabili in cei 10.000 de angajati care ar urma sa plece acasa numai cu salarii compensatorii, insa administratia se opune”, ne-a spus liderul de sindicat de la CFR. Gheorghe Sultana a precizat ca nici un ceferist nu va fi disponibilizat fara salarii compensatorii. „Ministerul Transporturilor vrea sa distruga calea ferata. Mai bine se desfiinteaza calea ferata, noi nu mai facem munca voluntara. Ministerul Economiei a decis sa acorde salarii compensatorii pentru minerii disponibilizati. Atat minele, cat si calea ferata sunt societati de stat si nu trebuie sa existe discriminare. Guvernul trebuie sa aprobe salarii compensatorii si pentru ceferisti”, mai spune Sultana.

Salariile ar putea fi platite azi sau maine
Chiar daca ceferistii ar fi trebuit sa isi primeasca lefurile pe 15 septembrie, ei le vor primi abia azi sau maine, intrucat contul societatii a fost gol. „In baza ultimelor discutii cu administratia unitatilor feroviare, s-a convenit ca salariile vor fi platite abia in perioada 21-22 septembrie 2009. Federatia sindicala a facut nenumarate demersuri pentru a se respecta termenele de plata prevazute in contractele de munca, aratand problemele pe care le creeaza salariatilor neplata integrala si la timp a salariilor. Motivul neplatii salariilor la timp o constituie, asa cum ne-au comunicat oficialii ministerului, lipsa lichiditatilor in contextul scaderii traficului, ca urmare a crizei economice. Speram ca dupa operarea rectificarii bugetare in plus pentru sistemul feroviar sa putem intra in calendarul prevazut de Contractul Colectiv de Munca” se arata intr-un comunicat semnat de presedintele FNFMC, Gheorghe Popa.

„CFR Marfa trebuie sa gaseasca formule de produs bani”
Secretarul general al Asociatiei Industriei Feroviare din Romania (AIF), Stefan Roseanu, ne-a explicat ca disponibilizarile din sistemul feroviar nu sunt o solutie pentru acoperirea datoriilor din domeniu. „La CFR Marfa, din 17.000 de salariati vor ramane 9.000 de oameni. Disponibilizarile nu vor rezolva problemele financiare de la CFR. Trebuie reorganizat managementul de la CFR Marfa. In sistemul feroviar din strainatate exista subsidiare care produc bani. Exista transport de lung parcurs. De asemenea, exista o alta firma specializata in manevrarea vagoanelor, pentru ca sunt alte costuri, precum si o societate care inchiriaza locomotivele excedentare. Trebuie gasite formule de achizitie a unui material rulant eficient energetic si cu recuperare de energie”, a conchis Stefan Roseanu.
Stefan Etves

Anunțuri

2 gânduri despre “Protest. Ceferistii vor sa opreasca trenurile la alegerile prezidentiale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s