Sindicatele nu accepta concedierile de la CFR fara acordarea a minimum 24 de salarii compensatori

Sindicatele feroviare nu vor accepta disponibilizările dacă nu se vor acorda minimum 24 de salarii compensatorii, a declarat astazi după întălnirea cu conducerea CFR Marfă, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, relateaza NewsIn.

„Nu vom accepta disponibilizările dacă nu se vor acorda minimum 24 de salarii compensatorii. Disponibilizarile ar putea avea loc după 1 ianuarie 2010. Nu vedem cum aceste disponibilizari ar putea să se facă în acest an, deoarace avem semnat un contract colectiv de muncă”, a spus Iulian Măntescu.

Acesta a punctat că în actualul contract colectiv de muncă nu este prevăzută acordarea de salarii compensatorii.

Iulian Măntescu a menţionat că luni va avea loc o nouă rundă de discuţii cu secretarul de stat Constantin Axinia, iar marţi se vor întâlni din nou cu conducerile celor trei companii feroviare.

Liderii sindicatelor feroviare s-au întâlnit joi cu conducerile companiilor CFR Călători, CFR Infrastructură şi CFR Marfă. Conform preşedintelui Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Popa, compania CFR Infrastructură a propus sindicatelor desfiinţarea a patru regionale, Constanţa, Galaţi, Timişoara şi Braşov, şi unor subunităţi ale companiei, prin care se vor elimina 1.000 de locuri de muncă. Liderul de sindicat a precizat că CFR Călători nu a transmis niciun fel de propunere pentru restructurarea personalului, urmând ca liderii sindicali să se întâlnească marţi cu reprezentanţii companiei. Gheorghe Popa a spus că propunerea conducerii CFR Călători ar putea fi pentru desfiinţarea a 1.300 de locuri de muncă.

Gheorghe Popa a mai punctat că problemele căilor ferate nu se vor rezolva prin disponibilizarea acestor oameni şi că totul depinde de modul de finanţare a liniilor ferate.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă din România, Iulică Măntescu, a declarat, miercuri, după discuţiile cu MTI, că propunerile de disponibilizări la cele trei companii CFR vizează un număr de peste 10.700 de persoane, urmând să aibă loc întâlniri separate cu fiecare societate pentru negocieri. Pentru CFR Călători se va propune o diminuare a personalului cu 1.400 de oameni, la CFR Infrastructură 800-1.000 de oameni, iar la CFR Marfă se doreşte disponibilizarea a 50% din angajaţi, adică 8.500 de oameni.

Ministrul transporturilor şi infrastructurii Radu Berceanu avertiza, într-o declaraţie făcută pe 2 august, că „în a doua parte a anului” ministerul nu va mai avea bani „pentru salariile de la CFR”.
Ana-Costina Constantinescu
Sursa: ROL.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s