Mii de ceferisti vor fi disponibilizati pana la finele anului

Cu aproape trei luni inainte de alegerile prezidentiale, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) anunta ca va trimite in somaj salariati de la cele trei companii din subordinea CFR. Liderii de sindicat din sistemul feroviar spun ca Ministerul Transporturilor va trimite in somaj, dupa alegerile prezidentiale, fara nici un fel de salariu compensatoriu, peste 10.000 de salariati. Daca la CFR trimite in somaj mii de salariati, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, vrea sa faca angajari la Compania de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat ca, la începutul acestei saptamani, împreuna cu oficialii companiilor nationale din CFR, va începe o noua runda de discutii cu sindicalistii din sistem în vederea reducerii personalului. „Am solicitat conducerilor companiilor nationale din CFR sa gaseasca solutii pentru scaderea numarului de personal. La companiile din CFR este problema cu personalul. Eu am discutat la începutul saptamânii trecute cu conducerile companiilor sa pregateasca din nou niste idei, niste discutii. Urmeaza ca de luni-marti (astazi si maine n.r.), i-am si anuntat, sa reîncepem discutii cu liderii de sindicat. Eu cred ca trebuie gasita o formula”, a spus Radu Berceanu, citat de Mediafax. Ministrul transporturilor spune ca s-au facut investitii în sistem si ca nu se mai justifica un numar asa de mare de angajati în companiile CFR. „Cred ca solutia este scaderea personalului, pentru ca s-au tot facut investitii care înseamna alte tehnologii si un numar mai mic de personal. S-au automatizat nu stiu ce macaze, de exemplu, care se schimba singure si nu trebuie sa le mai schimbe cineva. Atunci e clar ca numarul lor trebuie sa scada. Poate acum au vazut si ei ca nu poti, de exemplu, la Compania de Marfa, când traficul este fix jumatate fata de anul trecut, deci încasarile sunt fix jumatate din cele de anul trecut, sa vrei sa iei aceleasi salarii sau chiar marite”, a mai spus Berceanu.  Ministrul transporturilor a afirmat ca, “desi numarul salariatilor de la CFR ar fi trebuit redus, în ultimul an s-au facut angajari masive întrucât era an electoral”. “Persoanele care au fost angajate pe criterii politice au încasat si salariile cele mai mari. E vorba de oameni care nu au nici o legatura cu calea ferata. Eu înteleg ca liderii de sindicat sa tina la colegii lor de munca, oameni care sunt ceferisti vechi, nu tot felul de personaje care bineînteles ca iau si salariile cele mai mari. Asa cum s-a întâmplat si la Autoritatea Aeronautica cu tot felul de domnisoare consilier care aveau 300 si ceva de milioane de lei salariu”, a explicat ministrul transporturilor.

«Dupa alegerile prezidentiale incep restructurarile la CFR»
Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Voicu Sala, se asteapta ca Ministerul Transporturilor sa nu mai aiba bani de salarii si sa trimita in somaj mii de ceferisti. „La iarna, Ministerul Transporturilor va trimite acasa mii de ceferisti. Pana dupa alegeri nu se face nimic pentru ca este an electoral. Urmeaza dezastru pentru ceferisti, somajul tehnic de la CFR Marfa ar putea sa se transforme in somaj”, ne-a precizat presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva. Liderul de sindicat a adaugat ca nici un ceferist nu va pleca acasa fara salarii compensatorii. „Cel putin 8-10 salarii compensatorii trebuie sa primeasca ceferistii care pleaca in somaj”, a mai explicat Voicu Sala.

Compania Nationala de Autostrazi ar putea face angajari
Potrivit ministrului transporturilor , CNADNR ar putea face angajari în urmatoarea perioada. “Aceste angajari vor avea loc pe masura ce se vor derula lucrarile de drumuri pe care le are în portofoliu compania, iar recrutarile de personal nu se vor face neaparat în Bucuresti, ci în zonele în care se deruleaza respectivele lucrari”, a conchis ministrul transporturilor.

2 gânduri despre “Mii de ceferisti vor fi disponibilizati pana la finele anului

  1. Anonim

    Vizionati filmele documentare Zeitgeist si Zeitgeist Addendum. O sa intelegeti mai usor ce se intimpla si cu CFR-ul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s