Statul doreste falimentarea CFR Marfa

Grupuri patronale interesate dirijeaza factorul politic din dorinta de a cumpara societatea CFR Marfa la un pret foarte mic si de a crea apoi monopol pe acest sector de activitate, a declarat Bogdan Iuliu Hossu, presedinte al CNS Cartel Alfa intr-o scrisoare deschisa pe care a trimis-o Parlamentului, Presedintiei si Procurorului General.

“Evident, solutii pentru rentabilizarea CFR Marfa exista.

Dar statul nu are nici un interes sa le aplice, preferând sa mentina in special un sistem de taxare absurd, care ridica mult costurile pentru CFR Marfa, grabind astfel falimentarea societatii si apoi vânzarea ei la pret de nimic”, a sustinut Hossu.

Liderul sindical precizeaza ca, in toate tarile europene exista o companie de stat, de transport marfa pe calea ferata, si mai multe companii private care desfasoara activitati in paralel.

Totodata, România este singura tara care are ca sistem de plata taxa de utilizare a infrastructurii (TUI) calculata pe tren si nu la tona/kilometru, lucru care avantajeaza multinationalele si marile companii private.

De asemenea, România este singura tara din lume unde acciza achitata de CFR pentru motorina utilizata in transportul feroviar se varsa in rovinieta (taxa de drum), se arata in document.

“Cu toate aceste costuri suplimentare uriase (circa 40% din structura costurilor) eset evident ca CFR Marfa devine nerentabila.

Este de-a dreptul suspect faptul ca directorul general al companiei nu semnaleaza aceste probleme arhicunoscute ci, impreuna cu Ministrul Transporturilor, formeaza practic un tandem care doreste sa demonstreze ca CFR Marfa “nu este rentabila” si cere reducerea numarului de personal, lucru care va obliga compania sa isi reduca si mai mult capacitatea de functionare”, a afirmat presedintele CNS Cartel Alfa.

CNS “Cartel ALFA” a semnalat aceasta problema Presedintelui României, Parlamentului si DNA, cerând o ancheta precum si rectificarea situatiei care treneaza de peste 10 ani.

Anunțuri

3 gânduri despre “Statul doreste falimentarea CFR Marfa

  1. Anonim

    http://www.mediafax.ro/social/conducerea-cfr-marfa-recomanda-angajatilor-zile-de-concediu-fara-plata.html?1688;4583709

    In sfirsit Gratian ia o prima masura de bun simt. Armata de sefi ai CFR-ului intr-adevar nu fac nimic toata ziua – practic iau salarii grase stind degeaba. Orice firma privata sau consultant occidental sau japonez i-ar fi dat afara de tot si definitiv, nu le-ar fi dat doar 4 zile de CFS. Desi foarte timida, este una din masurile care poate rentabiliza CFR-ul. Cu precizarea ca ar trebui aplicata si la Calatori si Infrastructura.

  2. SPIONUL

    s-au trezit cam tarziu cei din conducerea cfr marfa.Cum de au reusit acum in ceasul AL 12-LEA sa faca reduceri la tarifele de transport cu pana la 35%?De unde atata bunavointa?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s